Online shop

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Nažalost, nasledni faktor određuje ne samo boju detetovih očiju, nego i sklonost ka određenim bolestima. Kako se može pomoći mališanu koji ima šansu da dobije „nasledstvo“ u obliku bolesti želuca ili probavnog trakta?

Redovna ishrana
Redovna ishrana formira refleks za hranu, zahvaljujući kome se u približno isto vreme luče probavni sokovi, neophodni za normalno varenje hrane.

Učimo ga pravilnom žvakanju
Pred kraj druge godine života deci počinju da niču kutnjaci. To je signal za mame da je vreme da svom klincu ili klincezi počnu da pripremaju hranu koja traži aktivno žvakanje: supice sa krupnim grizom i povrće iseckano na komadiće. Učite dete da pravilno i dovoljno dugo žvaće hranu. U tom slučaju ona se dobro navlaži pljuvačkom, u kojoj su sadržani svi potrebni fermenti za varenje, a osim toga, hrana se dodatno usitnjava. Žvakanje potpomaže i proizvodnju sokova za varenje.

Seckajte hranu na dovoljno male komadiće!
Što su krupniji zalogaji hrane koje dete stavlja u usta, to će biti teži proces varenja. Pritom, žlezde sluzokože želuca rade sa velikim opterećenjem što pre ili kasnije dovodi do njihovog slabljenja.

Uvođenje čvrste hrane u ishranu
Nakon navršene prve godine mališan počinje da se upoznaje sa hranom odraslih. Ali, to nikako ne znači da svojoj bebici treba da date ražnjiće ili parče dimljene kobasice i da se pritom topite od miline: „Ah, kako je on već veliki! Kako slatko gricka“. Ne treba dozvoliti detetu da liže sos sa parčeta mesa. Mnogi pikantni začini nadražuju sluzokožu, stvarajući dobru podlogu za realizaciju nasledne predispozicije za, na primer gastroduodenditis.

Pratite pažljivo stanje deteta
Nemojte zanemariti jadikovke mališana na mučninu, gorušicu ili podrigivanje. Takve pojave se ne smatraju uobičajenim za dečiji uzrast. Obavezno obratite pažnju da li vaše dete redovno prazni creva. Odsustvo stolice u vremenu od 2 dana i više (ako je ona do sada bila redovna!) nedopustivo je i to zadržavanje otpadnih produkata metabolizma ima toksično dejstvo na organizam.

Neophodna je kontrola
Ako neko od odraslih iz dečjeg okruženja pati od hroničnog gastroduodenditisa ili ima čir na želucu, lekari savetuju da cela porodica prođe preglede radi utvrđivanja prisustva bakterije Helicobacter pylori. Ova bakterija ima udela u izazivanju upale sluzokože želuca i može se prenositi sa jednog člana porodice na drugog.

Samo mir
Izreka: „Sve bolesti počinju na nervnoj bazi“, nije prazna priča. Naš nervni sistem je poput dirigenta koji usklađuje rad velikog broja organa. Zato, ako dete posećuje gastroenterologa, radi uspešne preventive i lečenja bolesti želuca i probavnog trakta, neće biti suvišan ni odlazak kod neuropatologa. Savet ovog specijaliste se posebno preporučuje kada se mališan odlikuje isuviše izrašenom osetljivošću.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Na nošu neće zbog zatvora, ali i naravi

Zatvor

Još uvek kaki i piški u gaćice

Dete odbija da kaki

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.