Online shop

Razlike između devojčica i dečaka

Devojčice

Kukovi
Smatra se da problemi s kukovima pogađaju jedni od 250 beba. Urođeno iščašenje kuka, čak je šest puta češće kod devojčica nego kod dečaka. Gotovo sva deca  obave ultrazvučno snimanje kukova do trećeg-četvrtog meseca života. Ultrazvuk je najpouzdaniji metod za rano otkrivanje ovog problema.Polni hormoni
Dečaci i devojčice se razlikuju i po polnim hormonima koji se luče u njihovom telu. Dva glavna ženska hormona su estrogen i progesteron. U telu devojčice takođe se proizvodi i nešto malo muškog hormona testosterona, koji je odgovoran za razvoj mišića i rast, ali je estrogen hormon koji je zaslužan da se žene razlikuju od muškaraca. Iako je lučenje estrogena najjače u toku puberteta, zbog njegove uloge u razvoju i stimulaciji polnih karakteristika (kao što su grudi, na primer), estrogen i testosteron utiču na način razvoja vaše bebe u toku njenog razvoja u maminom stomaku.

 

Glavobolje
Devojčice su sklonije migrenama od dečaka, što može da se utvrdi već u uzrastu od dve godine. Simptomi obuhvataju glavobolju i bol u stomaku. Ako se vaša devojčica žali na ove ili slične tegobe, posavetujte se sa lekarom.
 

Govor
Devojčice u 87% slučajeva progovore pre dečaka. U uzrastu od tri godine, čak 95% devojčica pokazuje opsežno znanje govora, dok dečacima treba još godinu-dve da dostignu taj nivo. Dalje, devojčice mnogo brže nauče gramatička pravila, izražavaju se dužim i kompletnijim rečenicama, mnogo više pričaju i upotrebljavaju mnogo više opisnih prideva.Zglobovi
Devojčice su naklonjenije bolestima kao što je hronična upala zglobova. Neka istraživanja pokazuju da ova bolest pogađa jednu od hiljadu devojčica. Ukoliko je vaše dete obolelo od artritisa, lekar će mu prepisati odrđenu terapiju i lečenje.

Dečaci

Genetski rizici
Astma i dijabetes češći su kod dečaka. Nije utvrđeno šta je tome razlog, ali se veruje da je za to “kriva” genetika, odnosno da se ove dve bolesti mnogo češće prenose da očeva na sinove, nego sa majki na kćerke.Učenje i ponašanje
Disleksija, problem sa čitanjem, dečake pogađa tri puta češće nego devojčice. Disleksija, nažalost ne može da se uoči pre uzrasta u kojem dete počne sa učenjem čitanja i pisanja. Problemi u ponašanju, kao što je nedostatak pažnje i hiperaktivnost, mnogo su učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Mnogi roditelji mešaju hiperaktivnost sa živhnošću deteta, što je sasvim normalna pojava. Međutim, ako dete malo spava, ima problema sa apetitom i ne miruje ni 5 minuta, svakako treba da se posavetuje sa lekarom.


Stomačić
Dečaci su mnogo skloniji deformaciji na ulasku u želudac, koja se naziva stenoza pilorusa. To je, zapravo, suženje dela želuca koje izaziva neprestano povraćanje u mlazu. Ako primetite da vaša beba nakon sisanja, u mlazu povrati ceo sadržaj želuca, i to se ponavlja posle svakog obroka, najverovatnije da se radi o stenozi. Lečenje je operativno.


Sluh
Dečaci su skloniji problemima sa sluhom. Oni teže razlikuju zvukove i teže pamte ono što vide i čuju. Ako je kod dečaka evidentan ovaj problem, najverovatnije da će u školskom uzrastu imati problema i sa učenjem. Čim uočite problem, odmah se posavetujte sa stručnjakom. S druge strane, dečaci mnogo lakše uče da voze bicikl ili da se snalaze u prostoru.Motorika
Dok su devojčice bolje u jezičkim zadacima, dečaci su, uopšteno govoreći, mnogo spretniji. Njihove igre su grublje, fizički su aktivniji, vole takmičarske sportove i odlično se snalaze u igrama loptom. Takmičenje je sastavni deo svake igre dečaka, dok je to kod devojčica prava retkost.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II podloga za igru pal around jungle (9194)

  • Podloga za igru bebe 120X90cm ( GLO05125 )

  • KIDS II podloga za igru - Explore & Go Whale Gym (SKU11393)

Slični postovi

Prerani pubertet kod dečaka i devojčica

Devojčica 18 meseci još uvek sisa

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.