Online shop

Rizici za rani nastanak karijesa kod dece

Rizici za rani nastanak karijesa kod dece: jedno zanimljivo istraživanje

Grupa istraživača u Jugoistočnoj Aziji je napravila jedan obiman rad na temu - kakvi faktori rizika od strane majke mogu biti uzročnici ranog karijesa kod male dece. Praćena je grupa od 495 malene dece od rođenja do 18 meseci starosti, a njihove majke su kontrolisane od drugog trimestra trudnoće pa nadalje.
U ovakvim istraživanjima je u pitanju multifaktorijalna analiza, što nije nikad jednostavno ni za raditi ni za objasniti, ali mislim da je ovaj rad vredan toga :).


Kod majki su prikupljeni podaci o: visini prihoda, nivou obrazovanja, dodatnog uzimanja kalcijuma - konzumaciji mleka tokom trudnoće, navikama u smislu održavanja oralne higijene i brige o zdravlju zuba i usta, navikama u pogledu ishrane uopšteno; posle toga, rađen je kompletan stomatološki pregled, i registrovan broj karioznih zuba koji nikad nisu lečeni.

 

Da skratim: kod dece koja su imala najveću incidencu* karijesa, kod majki je registrovana sledeća situacija:


- loša oralna higijena; smatra se da prisustvo "legla" kariogenih bakterija kod majke itekako ima efekta na razvoj karijesa kod ovako malene dece;


- loše oralno zdravlje i pogrešne navike u ishrani: baš katastrofalne rezultate su imala dečica čije majke su imale 10 i više pokvarenih zuba (!) i čije majke nisu konzumirale dovoljno mleka i mlečnih proizvoda u trudnoći;


- dečica čije su majke kuvale svakodnevno, imala su manje karijesa nego u porodicama  u kojima je ishrana bila bazirana na brzoj hrani i/ili grickalicama (ovo smo znali i bez naučnih radova :).
Zaključak je logičan: buduće mame treba da imaju sanirane zube, da piju dovoljno mleka, i da kuvaju redovno...Nastavak studije, koji se odnosi na dečicu, je vama svakako poznat: povećan broj karijesa posebno imaju deca kojima je kasno uvedena dodatna ishrana, koja su vrlo rano (od 3, ondosno 5 meseci) bila izložena zaslađenoj hrani, grickalicama, zaslađenim pićima, i - naravno - kojima zubići nisu četkani dnevno u uzrastu od devet meseci.Dakle, ako je ikako moguće, opravite zube pre trudnoće i porođaja - ova studija jasno dokazuje da - nezavisno od brige o detetu, njegovog načina ishrane, genetske predispozicije za zdrave zube i sličnog, dodatni faktori od strane majke i njenog oralnog zdravlja itekako mogu biti od značaja.

____________________________

* Incidenca: epidemiološki pojam - označava (u ovoj situaciji) broj novootkrivenih  pokvarenih zuba u određenom vremenskom periodu, za razliku od prevalence, koja predstavlja ukupan broj zatečenih karijesa  u određenom trenutku.

Izvori:
1. Thitasomakul S, Piwat S, Thearmontree A, Chankanka O, Pithpornchaiyakul W, Madyusoh S. Risks for early childhood caries analyzed by negative binominal models. J Dent res 2009; 88(2):137-141.
2. Vanobbergen J, Martens L, Lesaffre E, Bogaerts K, Declerck D. Assessing risk indicators for dental caries in the primary dentition. Community Dent Oral Epidemiol 2001; 29:424-434.

 

 

Autor: dr Borislava Tomasović

www.online-stomatolozi.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II INGENUITY LJULJAŠKA/LEŽALJKA 60048

  • KIDS II BS LJULJAŠKA/LEŽALJKA SAFARI VIB.BOUN.60133

  • KIDS II INGENUITY LJULJAŠKA/LEŽALJKA SAHARA BURST 60100

Slični postovi

Bebini zubići

Pomozite bebi dok joj izbijaju zubići

Cirkularni karijes ili sindrom flašice

Problemi sa nicanjem zubića

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.