Online shop

Sportovi za decu

Većina roditelja smatra da se njihovi maleni trebaju baviti nekim sportom. Međutim, često su u dilemi i kom pravcu da ih usmere i u koju sportsku sekciju da ih upišu. Nikad nisu sigurni kada je pravo vreme, da li su maleni dovoljno razvijeni, da li će im biti preteško.

 

Zato ove letnje dane iskoristite i vidite šta vašem detetu najbolje ide, a o spremnosti dece i najboljim godinama koje se preporučuju za određene fizičke aktivnosti najbolje bi bilo poslušati stručnjake.


U ovom tekstu vam prenosimo savete stručnjaka, koji su objasnili kako različite sportske aktivnosti utiču na dete i sa koliko godina bi već mogli početi sa treniranjem ili rekreacijom.

Plivanje
Plivanje razvija pluća i celokupnu muskulaturu. Najveći minus za malu decu krije se u tome što se ona na samom početku treniranja često prehlade. Zato roditelji trebaju voditi računa da dete zimi dobro osuši kosu i ne zaboravlja staviti kapu. Ako letnji odmor provodite pored nekog bazena, zadatak vam je da vašu bebu od dve godine naučiti da pliva.
Uzrast: Od dve do tri godine.

Sportski ples
Sportski ples je takmičarska aktivnost koja spaja umetnost i sport. Jedna je od retkih disciplina u kojoj se devojčice i dečaci ravnopravno nadmeću i to na istom mestu. Deca će naučiti savršeno vladati svojim telom, ispraviće kičmu, imaće graciozan hod. Plesači su veoma izdržljivi, imaju zavidno jaku muskulaturu, čvrstu kičmu, razvijenu koordinaciju, gipkost i ravnotežu.
Uzrast: Od četri godine.

Umetničko klizanje
Lepi kostimi, ushićeni gledaoci, raznorazni akseli i drugi elementi od kojih publici zastaje dah... Istina, sve to sledi tek posle dugih godina upornih treninga, padova i modrica. Put u veliki sport na ledu treba početi sa četiri do pet godina. Jer, upravo u tom uzrastu dečiji mišići i tetive su veoma elastični, pa vašem budućem šampionu nije teško da visoko podigne nogu ili da se spusti u čučanj. Osim toga, maleni tako reći ne osećaju strah, pa lako nauče i izvode i najteže akrobatske elemente. Morate ipak imati na umu da su i na treninzima i na takmičenjima moguće povrede.
Uzrast: Od četri do pet godina.

Aikido
Aikido je japanska borilačka veština. Razvija koordinaciju, snagu i spretnost. Deca će postati jači i sigurniji u sebe, neće se bojati da se odbrane ako ih zadirkuju stariji drugari.
Uzrast:  Od pet godina.

 

Badminton
Igra reketom i pernatom lopticom nije samo zanimacija izletnika u prirodi, već i potpuno  nezavisan  vid sporta. Izvanredno razvija brzinu reakcija, doprinosi gipkosti celog tela i odličnoj kondiciji. Reket za badminton je lagan , pa se dete neće naprezati u igri.
Uzrast: Od šest do sedam godina.

Gimnastika
Spretni kolutovi na strunjačama, igra trakom ili loptom, greda, razboj, parter...Dok su deca mala, lako prave stoj, most ili špagu. Ne plaše se grede i sa lakoćom sepentraju na razboj. Stiču gracioznost, lepo držanje, pravu kičmu i snažne mišiće.
Uzrast: Od četiri godine.

Tenis
U celom svetu jedan od najpopularnijih sportova. Koristan je za opšti fizički razvoj, koordinaciju pokreta, razvoj snage. Ali, pre nego što stignu do Vimbldona, male šampione čekaju dugogodišnji uporni trenizi:
Sa pet godina tri puta nedeljno, sa šest-četiri, a što su starija, to se napor povećava.
Uzrast: Od pet godina.

Kuglanje
Danas je kuglanje veoma popularno među decom i mladima. Na svakom koraku otvaraju se kuglane. Kuglanje je postalo samostalan sport, mada još nije olimpijska disciplina. Uz redovan trening svako dete može postati snažno, izdržljivo i savitljivo. Kuglanje razvija preciznost i sistematičnost.
Uzrast: Od sedam godina.

Karate
Karate je klasična japanska borilačka veština koja dozvoljava primenu svih delova tela radi samoodbrane bez oružija. Karate razvija koordinaciju, elastičnost, snagu i okretnost. Zahvaljujući istočnjačkim borilačkim veštinama deca se uče koncentrisati, usmeravati emocije i energiju u nešto korisno. Veliki plus ove sportske discipline leži u tome što će sve  što nauči dete moći primeniti i u životu, recimo ako se u dvorištu treba odbraniti od nasilnika. Karate ujedno jača i čeliči celi organizam.
Uzrast: Od pet do šest godina.

 

Izvor: Bebe&Mame

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Dečiji Tobogan (15-613000)

  • Dečija Ljuljaška za dvorište (15-815000)

  • Pertini mobilna plastična ljuljaška 28881R (16928)

Slični postovi

Vrtić, jezik, gluma, sportić...

Uticaj sporta i fizičke aktivnosti na razvoj dece

Disfunkcija menstrualnog ciklusa kod sportiskinja

Zašto su važani timski sportovi za decu

Ritmička gimnastika – kraljica sportova za devojčice

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.