Online shop

Trujemo li svoju decu?

Eksperti stalno upozoravaju da ostataka pesticida na voću i povrću ima previše i da oni predstavljaju veliki rizik za zdravlje dece svih uzrasta. Pojedini Pesticidi i hranastručnjaci tvrde da čak i jedan obrok dnevno određene vrste hrane može da sadrži količinu pesticida štetnu za malu decu.

 

Brojne hemijske materije koje se koriste za ubijanje insekata štetočina, deluju tako što remete normal rad nervnog sistema insekata. Na isti način oni deluju i na ljude.

 

No, pošto su doze znatno manje, često je teško tako brzo otkriti njihov uticaj. Čvrsti dokazi ukazuju  da je znatni broj  poljoprivrednih pesticida kancerogen, što znači da izazivaju kancer kod labaratorijskih životinja, ali i mogućnost da uzrokuju kancer kod ljudi.

Nažalost, kancer nije ni jedina moguća posledica po zdravlje. Naučnici kažu da i male doze ovih pesticida u voću i povrću, u rednovnoj ishrani dece, mogu dovesti do genetskih oštećenja kod potomaka i narušavanja imunološkog sistema.

 

Problemi koji se mogu javiti uzrokovani pesticidima su problem fizičke koordinacije i sposobnost učenja i pamćenja kod dece, dok eksperti takođe tvrde i za sve češće posledice hiperaktivnosti i agresivnog ponašanja dece iz razloga što su brojni pesticidi razvojni neurotoksini koji imaju dugotrajno dejstvo na mozak.

Pa možeo li mi bez pesticida?
Kratak odgovor na postavljeno pitanje glasi: gotovo da i ne može. Na svim našim pijacama prodavači ističu kako povrće i voće koje prodaju nije tretirano pesticidima, odnosno da je prirodno uzgojeno.
Razumljivo, opravdano se može postaviti pitanje koliko u svemu ima istine. U vreme kad mnogi žele zaraditi što više, uz što manje truda i dodatnih sredstava, prirodno je da kupac sumnja u ono što mu tvrdi prodavac, naročito kad ga ne poznaje.


Ponekad se ističe kako je crvljivo voće dokaz da je prirodno uzgojeno i zdravo – bez obrade pesticidima. Jer, da je tretirano pesticidima, u njemu ne bi bilo crva – tvrde prodavači.


Ali crvljivo (ne) znači zdravo!
Jagode mutanti, jabuke kao sa fotografija... neke kupce mame, dok druge odbijaju zbog straha da su "nabildovani" hemikalijama. Koliko u tome ima istine?


Crvljive jabuke ne moraju da budu zdrave, kao što ne mora da znači da je nešto što izgleda kao na fotografiji, nekvalitetno. Ako u jabuci ima crva to može da znači da nije prskana, ali, kao što je obično slučaj, da su prskane devet puta, a deseto prskanje je izostalo.


Među svim štetnim stvarima koje u namirnice dolaze (namerno ili slučajno) najlošiji glas imaju pesticidi –  kojima se uništavaju štetočine na voću i povrću. Svaki poljoprivrednik vrlo dobro zna da bez pesticida nema velikih prinosa. Međutim, s povećanjem pesticida u proizvodnji hrane povećava se i opasnost za ljudsko zdravlje. Nepobitno je utvrđeno da neki pesticidi uzrokuju rak, a zbog štetnosti neki od njih odavno su zabranjeni za primenu. Mnogi (neuki) misle da guljenjem kore voća izbjegavaju pesticide jer ne znaju da je voće tretirano hemijskim sredstvima zagađeno i iznutra. Korištenjem pesticida zagađuju se (pa i stradaju) ribe (u ribnjacima), školjke, ptice, divljač i pčele.Međutim, ipak nije sve tako crno kako se na prvi pogled čini. Naime, belgijski zdravstveni naučnici utvrdili su da se, na primer, na spanaću najveći deo praškastih pesticida uklanja pranjem u vodi (ili potapanjem povrća u vodi pomešanoj sa par kapi limunovog soka), dok prskani oblik u znatnoj meri ostaje. Ono što se odnosi na spanać, odnosi se i na ostalo lisnato povrće. Dobra je vest da se kuvanjem povrća u posudi sa poklopcem pesticidi gotovo u potpunosti eliminušu.


Rano voće, pre svega jagodasti proizvodi, veoma brzo sazrevaju, tako da se ne vodi računa o karenci (vremenu prestanka dejstva zaštitnog sredstva). Tako su jagode najčešći izvori pesticida, što kod jednog dela dece i ljudi u najmanju ruku izaziva alergije.Zato vas savetujemo  da robu uvek kupujete od proverenog prodavca.

Rak nam preti s raznih strana
Dok se na jednoj strani proizvode sredstva za zaštitu namirnica, posebno u industrijskoj proizvodnji, na drugoj naučnici istražuju njihovu štetnost za ljudski organizam. Dietil pirokarbonat korišćen je (15 godina) za konzerviranje vina i sokova, ali se pokazao kancerogenim za pluća i spominje ga samo hemijska prošlost.Za hidroksikinolin (konzervans za sireve) utvrđeno je da izaziva rak mokraćne bešike. Više prehrambenih boja skinuto je s popisa aditiva jer su ispitivanja pokazala da su moguće kancerogene promene u  životinjama koje su služile za eksperiment. Tako narančasta boja (Orange 2) izaziva rak debelog creva u miševa koji su takođe služili  za eksperiment pa je zabranjena i za bojenje prehrambenih proizvoda za čoveka.Što manje masti, to više zdravlja – poručuju nam lekari. Da unošenje masti u ljudski organizam uzrokuje stvaranje raka debelog creva, pokazuju nam statistički podaci iz SAD i Japana. Naime, SAD – koje (po glavi stanovnika) imaju najveći dnevni unos masti na svetu, imaju i visok stupanj smrtnosti od raka debelog creva. Istovremeno, Japanci se ubrajaju u narod koji ima najmanje oboljelih od raka debelog creva. A razlog tome valja potražiti u maloj potrošnji mesa, naročito bogatog masnoćom.Takođe je utvrđeno da se Japanci, nakon preseljenja u SAD i usvajanja američkih prehrambenih navika, izjednačuju s Amerikancima u smrtnosti od raka debelog creva.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • GOO JIT ZU HERO MARVEL MINI ASST (TO41160)

  • Piano sto sa mikrofonom i stolicom (GLO05148)

  • Paradiso dupli peskarnik - Roze (30169)

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dojilja

Ishrana dece u letnjem periodu

Ishrana dece u prvoj godini života

Dohrana beba

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.