Online shop

Vidimo li zista da deca imaju problem s težinom?

Za zdravlje dece vrlo je važno od najranijeg doba posmatrati njihov razvoj, držanje i navike,  ali čini se da su mnogi roditelji skloni zatvarati oči ili su pak nesvesni problema koje donosi prekomerna težina.Novo istraživanje pokazalo je da roditelji nisu svesni da su im deca gojazna ili pak iznad "normalne" težine.


Nizozemski naučnici sa Univerziteta medicinskog centra u Groningenu posmatrali su 800 roditelja i 439 dece starosti 4 i 5 godina. Među decom, 5% ih je imalo prekomernu težinu, 4% ih je bilo gojazno, a 91% dece bilo je normalne težine.


Od roditelja se tražilo da odaberu telesnu figuru koja najbliže opisuje izgled njihove dece među 7 ponuđenih crteža. Čak 97% roditelja čija deca su bila normalne težine, odabralo je manju figuru za svoje dete, nego što su to pokazivali podaci o njihovoj težini. Isto tako, čak 95% roditelja čija deca imaju prekomernu težinu i 62% roditelja gojazne dece, za svoje je mališane odabralo manju figuru, nego što to u stvarnosti jeste.


Oko 50% majki i 39% očeva gojazne dece, smatralo je da njihovo dete ima normalnu težinu.Dok,  75% majki i 77% očeva dece s prekomernom težinom, takođe je smatralo da su njihova deca unutar granica normalne težine.
U javnosti se percepcija normalne težine promenila, jer sve je više gojaznih ljudi u našoj okolini.

 

Problem je, kažu istraživači, što u najvećem broju slučajeva gojazna deca postaju gojazni tinejdžeri i gojazni odrasli ljudi, pa intervencija koja se primjenjuje kada su u dobu od 3 do 5 godina, može sprečiti prekomernu težinu i bolesti povezane s gojaznošću kasnije u životu.


Preporuka lekara je organizacija edukativnih programa za roditelje koji će ih podstaći i ohrabriti da na vreme prepoznaju probleme s težinom kod svoje dece tako da u vrlo ranom dobu počnu sa lekarima raditi na njezinoj prevenciji.
 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • LORELLI TRICIKL DALLAS PINK (10050500022)

  • Pilsan Tricikl Atom

  • LORELLI TRICIKL FIRST - RED/BLACK (10050590008)

Slični postovi

Bebina težina

Visina i težina dece

Oslobodite se trudničkih kilograma

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.