Online shop

Zaštitite dečije oči od UV zraka

Iako je poslednjih dana bilo više kiše nego sunca, uskoro će doći topliji dani i praznici za koje moramo biti spremni. Naime, zaštita očiju od sunca mora biti osigurana deci kao i odraslima, jer su ona posebno osetljiva na ultraljubičaste A i B zrake.
Kao prvo, deca uopšteno provode više vremena na suncu od odraslih, dok su istovremeno njihova sočiva propusnija od sočiva u oku odrasle osobe. Upravo zbog te propusnosti, mrežnjača je izloženija većoj količini svetla kratkih talasnih dužina.  Oči trebamo od UV zraka štititi tokom cele godine, a posebno kada smo u situacijama da se ti štetni zraci reflektuju iz vode, peska, pločnika ili snega. Deci treba nabaviti odgovarajuću zaštitu u vidu naočara sa zaštitnim staklima, kapica, šeširić i drugi letnji zaštitnici za glavu. Prilikom kupovine sunčanih naočara za decu, pazite da ih nabavljate u specijalizovanim optičarskim radnjama, jer samo one nude zaštitna stakla koja 99% ili 100% blokiraju opasne UVA i UVB zrake.Drugim rečima, nemojte se pouzdati u plastične naočare za sunce koje ste kupili na pijaci ili na ulici, jer one ne samo da ne štite od sunca, već i kvare vid. Osim toga, naočare bez spomenutih zaštitnih stakala mogu uzrokovati još jače proširenje zenica čime zračenje direktnije pogađa oko.Isto tako pazite da naočare za sunce dobro prianjaju uz lice deteta, kako mu ne bi stalno padale s lica i kako bi pružale funkcionalnu zaštitu od svetlosnih zraka sa svih strana.

 

Izloženost oka UV zracima dovodi do oštećenja delova oka, te uzrokuje neke od bolesti oka poput katarakte ili sive mrene (zamagljenja očnog sočiva) ili degeneracije žute pege, što eventualno može dovesti i do gubitka vida.Kod izbora materijala, preporučuje se uzeti naočare koje imaju polikarbonatna stakla otporna na mehanička oštećenja, umesto onih napravljenih od pravog stakla. Stakla neka budu tamno smeđa, tamno siva ili crna, a izbegavajte zelena, plava ili neko drugo staklo neprirodnih i jarkih boja.


Autor: (JK)
Izvor: www.klinfo.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • VICHY IDEAL SOLEIL Mleko za telo SPF 50+ porodično pakovanje 2694

  • EUCERIN SUN SPREJ TRANSPARENTNI SPF30 63915

  • SEBAMED SUN LOSION F30 150ML

Slični postovi

Prvi put sa bebom na letovanju

Da upala uva ne pokvari letovanje

Kada su deca spremna za samostalno letovanje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.