Online shop

Zauške (Parotitis epidemica)

Uzrok nastanka
Izazivač je virus Mumpsa , neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom.

Klinička slika
Inkubacija epidemijskog parotitisa iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom. Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja otok zaušne žlezde.

 

Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične.

Mumps meningitis -može se javiti pre ili posle otoka parotidnih žlezdi, početak je nagao sa povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem. Pri pregledu su prisutni meningealni znaci, adinamija i opšti infektivni sindrom. Bolest traje 3-4 dana a zatim dolazi do postepenog pada temperature i povlačenja meningealnih znakova.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa) -česta lokalizacija ove infekcije, javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih, počinje veoma burno, sa porastom tempertaure, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim simoptomom. Testis je uvećan 2-3 puta, koža skrotuma je jako crvena i otečena. Traje 4-5 dana a zatim se tegobe stišavaju, i veoma retko postoje posledice u vidu streiliteta.

Mumps pancreatitis -ređa lokalizacije, manifestuje se bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem i masnim i sjajnim stolicama.

Mumps oophoritis (zapaljenje jajnika) -javlja se desetak dana od početka bolesti a manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a mogu izostati i menstruacije.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje naa virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama.

Lečenje
Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, antipiretici i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji.Kod infekcije testisa primenjuju se kortikosteroidi i lokalne obologe sa podizanjem testisa.

 

Izvor: Stetoskop.info

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kolica Foxy Dark Blue Teddy (10020521832A)

  • Maxi cosi kolica za bebe Laika nomad blue (1232243110)

  • Maxi cosi kolica za bebe Laika vivid red (123272111)

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Da li nam preti epidemija malih boginja

Zauške i sterilitet

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.