Online shop

“Zeleni obrok” pun vitamina

Često deca ne vole povrće. Za mnogu decu ono nema dovoljno zanimljiv ni intezivan ukus. Ipak, povrće je puno vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji nemaju zamenu. Upravo je zbog toga važno dete naviknuti na „zelene obroke“. Hamburger i pomfrit deci su mnogo zanimljiviji kao hrana. Ipak, povrće ima hranljive materije  koje krompir i meso nemaju. Odrasli mogu jesti povrće samo zato što su svesni da je ono potrebno organizmu, ali sa decom taj slučaj nije moguć.

 

Ali, kako privoleti decu da zavole povrće? Odgovor je:  Ne odjednom, ali postepeno i to je izvodljivo. Od uvođenja povrća u ishranu dece napravite igru. Deca će u igri i smehu jesti sa uživanjem, a da neće biti ni svesni da su pojeli povrće koje inače ne vole.

 

Ipak morate biti svesni da dete neće zavoleti povrće preko noći. Ali, ako ga uključite u kupovinu i pripremanje hrane te ako  budete kuvali i servirali obroke maštovito, nakon nekog vremena dete će se naviknuti na ukus povrća. Moža mu to i dalje neće biti omiljena hrana, ali mu neće biti problem da pojede zdrav ručak. Stručnjaci kažu da će pomoći i to da detetu od šestog meseca, kada počinje uvođenje čvrste hrane, odmah pripremite obroke i kašice od povrća.
 

Od šestog meseca

Deca vole kašice od mrkve, krompira i tikvica. Ove vrste povrća sadrže malo celuloznih vlakana i lako se vare, a uz to imaju slatkast ukus koji bebe vole. Krompir za bebin obrok pažljivo ogulite kako biste sačuvali solanin, stvar koju sadrže sve biljke iz porodice Solanaceae (pripadaju joj krompir, paprika, patlidžan).

Od sedmog do osmog meseca

 Sada dete može jesti kelerabu i buraniju. Najbolje je da od ovih vrsta povrća pravite kašice, supe ili čorbice.

Od osmog do devetog meseca

Sada uključite karfiol i spanać.

Od desetog meseca

Oguljeni paradajz nema previše dijetalnih vlakana, pa neće previše opteretiti detetov organizam. Nabolje je od paradajza napraviti sos koji ćete detetu servirati sa testeninom ili rižom.

 

Izvor: Časopis Bebe&Mame

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • HUMANA ČAJ ZA DOJILJE 200G

  • HIPP SOK KRUŠKA 200ML HIPP

  • ČAJ BIBILIBI 5G GAL

Slični postovi

Dodajte vitamine

Koliko vitamina, a koliko minerala?

Živeli vitamini

Vitamini u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.