Online shop

Živeli vitamini

Sezona je nazeba i kijavica. A vi biste želeli da vaša porodica ostane zdrava! Pripremite se i recite gripu: „Ne“.

 

Grlo peče, nos curi, glava „puca“... Samo nek se jedan član porodice razboli, i tu počinje „lančana reakcija“: ostali se pridružuju, jedan po jedan... Znate li da se svake godine na Zemlji od gripa razboli oko 15 miliona ljudi? Kako se zaštititi od te napasti?  Razradite za sebe i svoju porodicu program „Stop gripu!“

 

Znate pesmicu: „Kupi, tata, limunčiće svojoj maloj Mini, jer u njima žive slatki vitamini...“ Sad je pravi trenutak da se ona primeni u životu. Doduše, neki dijetolozi smatraju da je bolje  izbegavati  te plodove iz dalekih zemalja i da je mnogo bolje koristiti naše domaće voće i povrće, koje se rađa u našim krajevima. Dakle, hrabro izvadite iz zamrzivača jagode i kupine (u ovo doba godine one imaju u sebi više vitamina nego sveže), kuvajte kompot i pijte nazdravlje.

 

A ako nemate dovoljno vremena, ponudite članovima porodice da časte svoj organizam vitaminima, tako što će u čaj i kašice, umesto šećera dodati „rashlađeno slatko“  (od zašećerenog, pasiranog  jagodičastog voća). Uostalom, što više tečnosti piju vaše dete i drugi članovi porodice  u sezoni gripa to bolje.  Voda održava sluzokožu nosa u dobrom stanju i ne dozvoljava virusima da prodru u organizam.

Šta se može ponuditi i odraslima i deci?

Počnite od sokova, najdostupniji je sok od šargarepe. U njemu ima puno vitamina (A, B2, PP, C, E), ali, nemojete ga piti dugo (više od 2 meseca), jer se može pojaviti „šargarepina“ šutica.  Jednostavno rečeno, koža ljubitelja ovog soka postepeno može da poprimi boju šargarepe. Srećom, vremenom ta boja nestaje. Sokovi se mogu spremati i od drugih vrsta povrća (kupusa, cvekle, tikve), od njihovih mešavina mogu se spremati pravi vitaminski „kokteli“. Ne zaboravite da kupus ima gotovo isto toliko C vitamina koliko i pomoranđža! Napomenimo samo da je, naravno, bolje koristiti „provereno“ povrće iz sopstvene bašte (ili bašte naših prijatelja). Povrće koje se kupuje u prodavnici ili na pijaci često sadrži veliku količinu štetnih materija (na primer nitrata), a to samo može da šteti zdravlju.

 

Zimi su vitamini neophodni svakom organizmu. Jedna vrsta bobičastog voća veoma je bogata vitaminima. Govorimo o ribizli. Šta sve možete napraviti od nje: i slatko, i džem,  možete iscediti sok. Ali da bi se prilikom pripreme sačuvali vitamini (prilikom kuvanja 50% vitamina nestaje) potrebna je prilična veština. Prvo, dobro operite ribizle, očistite od kvarnih, zatim ih drevnim tučkom propustite kroz retku cediljku.

 

Dobijeni sok, zajedno sa kašastom masom,  ostavite u frižideru neko vreme. Masu koja vam  je ostala na cediljki prelijte vrelom vodom (obavezno prokuvanom, nikako iz česme!) u jednu čašu. Sada to prokuvajte desetak minuta na laganoj vatri. Od dobijenog soka odvadite u šolju pet-šest kašika tečnosti, ohladite i u njoj rastvorite skrob. Količina skroba zavisi od toga kakav sok želite da dobijete – redak ili gust.  U proseku, na čašu ribizle i čašu vode, potrebne su tri-četiri supene kašike skroba.

Zatim u vrelu tečnost u tankom mlazu sipajte rastvoreni skrob, uz stalno snažno mešanje. Nakon nekoliko sekundi sok će se zgusnuti, dakle, gotov je. Sada ga skinite sa vatre, ostavite da se malo ohladi i u njega sipajte isceđeni sok sa kašom. Naravno, ovaj način pripreme nije ni najmanje jednostavan, ali tako ćete maksimalno sačuvati vitamine.

 

Ako vaš mali izbirač poželi nešto posebno, pripremite mu „zimsku limunadu“. To je takođe izvrstan vitaminski napitak. Pravo se tako što se u supenoj kašiki vode, na laganoj vatri, razmute dve supene kašike meda. Zatim u to iscedite sok od jedne pomorandže, dodajte pola litre vode i malo podgrejte – zimska limunada treba da bude topla. Ukrasite čašu: navlažite ivice čaše vodom, zatim ih umočite u kristal-šećer, tako da se na ivicama obrazuje šećerna „zimska kruna“. Deca rado piju ovako pripremljenu limunadu.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • RAVENSBURGER DRUŠTVENA IGRA - ZOO (RA24365)

  • Ravensburger društvena igra - Svetlucavi lavirint (RA26693)

  • Društvena igra RUMMIKUB TRAVEL (RMK9680)

Slični postovi

Zdrava ishrana

Četiri jabuke za zdravlje deteta

Vitamina D - manjii rizik od prevremenog porođaja

“Zeleni obrok” pun vitamina

Dodajte vitamine

Istine o dečjem zdravlju

Koliko vitamina, a koliko minerala?

Vitamini u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.