Online shop

Zoonoze - prenosive bolesti sa životinje na decu

Privrženost nekog drugog bića poseban je osećaj koji svi volimo, a naročito deca, koja se kroz igru pokušavaju sporazumeti i brinuti o svome kućnom ljubimcu. To je osećaj brige kroz koji dete uči poštovati svet oko sebe, jer ne kaže se bez veze, ako ne voliš životinje ne voliš niti ljude.

Zoonoze - bolesti prenosive sa životinja na decu

Premda su višednevne šetnje ili odlazak na dug put ponekad svojevrsno opterećenje, posedovanje kućnog ljubimca je uvek velika radost i zadovoljstvo čitavoj porodici.
Jedna od negativnih strana posedovanja kućnog ljubimca su zoonoze. Zoonoze su zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, te mogu prelaziti sa jednih na druge i obrnuto.
Naša genetska karta ne dozvoljava većini zaraznih bolesti da prelazi sa životinje na čoveka, ali manji broj njih je ipak univerzalan.

Najčešće zoonoze

1. Bolest mačjeg ogreba je bakterijska infekcija koju u 90% slučajeva prenose mačke, a puno ređe i psi. Ta bolest je obično povezana s ogrebotinom, ugrizima ili izlaganjima mačjoj slini. Uzročnik je bakterija imena Bartonella Henselae. Kod većine obolelih na koži se stvara jedna ili više papula koje traju  od 1-3 nedelje. Nakon 2-3 nedelje javljaju se regionalno povećani limfni čvorovi. Istovremeno sa povećanjem limfnih čvorova javljaju se opšti simptomi (umor, glavobolja, gubitak tečnosti, povišena temperatura). Bolest je obično samoizlečiva, ređe komplikacije su upalne promene na jetri i slezeni ili čak na srčanim zaliscima i na mozgu, a to je njen atipični oblik. Ukoliko povećani limfni čvorovi duže potraju leči se antibioticima (rimfapicin i azitromicin).

2. Mikrosporoza je gljivična infekcija kod životinja, a čoveka može zaraziti jedna vrsta i to Microsporum canis koji se nalazi kod mačke i kod psa. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaražena područja su obično bez dlake uz ljuštenje kože. Zaraženi deo kože čoveka je razmerno pravilno okrugao s tačkastim crvenim rubom, a u sredini je koža suva i ljuskava pa izrazito svrbi. Često se nalazi na rubovima glave gde tada kosa zna otpasti. Leči se antimikoticima  (lekovi protiv gljivica) u obliku krema, a ako ne prođe u roku par nedelja uzimaju se antimikotici.

3. Salmonela i Kampilobakter jedine su crevne bakterije. Salmonela se najčešće prenosi zaraženim namirnicama životinjskog porekla, dodirom sa životinjama kliconošama ili njihovim sekretima te preko kontaminiranih kokošjih jaja. Kampilobakter se prenosi preko izmeta, vode te nepasterizovanog mleka. Simptomi za ove bolesti su isti: proliv, povraćanje, temperatura i bolovi u trbuhu. Leče se antibioticima.

4. Trihineloza je bolest uzrokovana parazitom Trihinella spiralis koja se nalazi najčešće u mišićima svinje ređe kod ostalih životinja. Čovek se zarazi kada pojede nedovoljno skuvano, nedovoljno pečeno meso ili mesne proizvode od zaraženih životinja sušenih na dimu. Čovek nakon zaraze ima opšte simptome, bolove u trbuhu koji duže traju. S vremenom se larva učauri u mišiće, pa osobu bole mišići, a naročito očni kapci. S vremenom kod obolelog se mogu stvoriti komplikacije na srčanom mišiću, mozgu i plućima. Bolest nije tipična za decu jer ju mogu dobiti svi koji konzumiraju nedovoljno obrađeno meso. Lečenje je teško i dugotrajno.

5. Besnilo je akutna zarazna bolest uzrokovana virusom iz porodice rabdovirusa. Prenosi se ugrizom sa zaražene životinje na čoveka. Najopasnija je od svih zoonoza jer je nelečena izuzetno smrtonosna. Vreme inkubacije traje 2-4 nedelje. Nakon toga slede 3 faze bolesti koje zajedno traju oko 7 dana. Simptomi su grčenje mišića, naročito glave i vrata i obilno slinjenje. U uznapredovalom stadijumu leka nema te se prilikom ugriza životinje za koju sumnjamo da je obolela od besnila odmah daje hiperimuni serum. Važno je znati da su životinje u prvom stadiju bolesti izuzetno pitome i daju se «maziti», što je netipično za životinje u divljini kao što su zec ili lisica te time predstavljaju veliku pretnju maloj deci.

6. Tularemija je zarazna bolest koju prenosi bakterija Francisela tularensis. Premda su mnoge životinje potencijalni nosioci te bakterije čovek se redovno zarazi od sekreta zeca te kontaminiranom vodom i hranom od zečjeg izmeta. Ređe bakterija može ući u respiratorni trakt ili kroz kožu trljanjem ili ubodom krpelja koji je boravio na životinji. Manifestuje se naglim povećanjem temperature sa čirom na koži, povećanim limfnim čvorovima i problemima s disanjem ili s probavom zavisno od mestu ulaska. Leči se streptomicinom, a dijagnostikuje se nalazom bakterija u rani ili specifičih antitela u krvi.

7. Q-groznica je bolest uzrokovana rikecijom Coxiella burnetti. Čovek se najčešće zarazi udisanjem prašine i kontaminiranim izlučevinama ovce, koze ili krave. Ređe se prenosi krpeljima sa zaražene životinje. Bolest se ispoljava naglim povećanjem temperature, glavoboljom iza oka, pa i znojenjem. Često nastaju promene na plućima koje su slične atipičnoj pneumoniji.

8. Psitakoza je poznata i kao papagajska groznica. Prenosi se dodirom sa zaraženim ptičjim izmetom ili prašinom koja se skuplja u ptičjem kavezu. Psitakoza je više naziv za zaraze od egzotičnih ptica dok se kod ostalih ptica naziva ornitoza. Simptomi su kašljanje, visoka temperatura i glavobolja. Leči se tetraciklinom, a uzročnik je Chlamydia psitacii.

9. Toksoplazmoza je parazitna bolest, a uzročnik je Toksoplasma gondii u svojem stadiju spore. Bolest nastaje uzimanjem sirovog mesa, hrane ili vode koja je zaražena sporama iz mačjeg izmeta. Tipični prijenos je s kontaminirane ploče za rezanje mesa koja se neočišćena koristi za rezanje salate, te se tako unese u organizam. Najvažniji prijelaz je s trudnice na plod, koji još nema stvorena protutijela te su takvoj djeci naročito ugrožene oči i mozak. Osim za plod parazit je praktički bezopasan za čovjeka kod kojeg infekcija prolazi uz blage opće simptome uz stvaranje trajne imunosti. U Hrvatskoj nema sustavnog testitanja trudnica na toksoplazmozu, za razliku od nekih drugih europskih zamalja (Slovenija, Belgija...). Trudnica se liječi antibioticima, a dijete do prve godine života.

10. Toksokaroza je bolest uzrokovana parazitom Toxacara canis (mala pseća glista) koja živi u crevu psa i mačke. Prenosi se preko jajašaca izlučena izmetom životinje koje često kontaminiraju zemlju ili pesak u dečjim igralištima. Bolest je dosta opasna obzirom da u stadijumu larve paraziti kruže celim telom pa mogu završiti u oku i u mozgu. Simptomi su temperatura, kašljanje, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi te nalaz živih parazita u stolici deteta. Leči se mebendazolom.

11. Šuga je bolest koja je uzrokovana grinjama, prenosi se sa zaraženog psa ili mačke. Uzročnik kod pasa je šugarac Sarcoptes canis, te kod mačke Notoedres cati. Bolest je skoro potpuno bezopasna, a uzrokuje tek blagi svrabež koji traje svega par dana jer su grinje izuzetno osetljive na spoljašnje uslove.

U ovih 11 bolesti zahvaćeno je područje velike većine oboljenja koji kućni ljubimci prenose na decu. Zapravo uz pravilnu negu samih ljubimaca i uz savesno ponašanje njihovih malih vlasnika, pravilnu edukaciju i održavanje higijene nijedna od tih bolesti ne bi trebala predstavljati opasnost, a time niti izgovor da se ljubimac ne pridruži porodici.

Literatura:
1. Srebočan,V., Vetrinarski priručnik, Medicinska naklada, Zagreb, 1996. 
2. Cvetinić,S., Bakterijske i gljivične bolesti životinja, Medicinska naklada, Zagreb, 2002.


Autor: Dinko Kolarić, dr. med. / Skole.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CL(25744) PUZZLE 104 AVENGERS

  • Ravensburger 3D puzzle (slagalice) - Trijumfalna kapija u Parizu (RA12514)

  • Mini Dodo Slagalice - Mali slon (COR162)

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Majke bolest prenose sinovima

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.