Zdravlje Mame

Prirodna pomoć kod dismenoreje

Povratić i bela vrba uspešno pomažu kod bolnih menstruacija i simptoma PMS-a, kao što su glavobolja, napetost i razdražljivost. Prirodna pomoć kod dismenoreje
Dismenoreja je pojam koji označava bolove za vreme mesečnog ciklusa. Za rešavanje tog problema mogu vam pomoći i biljni preparati, poput onih od povratića i bele vrbe.

Povratić

Povratić (Tanacetum parthenium) je izuzetnono aromatična višegodišnja biljka koja potiče s brdskih područja Balkanskog poluostrva. Danas se proširila širom sveta, a pogotovo u zemljama sa umerenom klimom.
Povratić je prepoznatljiv po mnogobrojnim cvetićima koji podsećaju na krasuljak (Bellis perenis), a lako ga je zameniti s kamilicom.

Sastav i upotreba
Povratić sadrži seskviterpenske laktone, flavonoidne glikozide, seskviterpene i monoterpene. Smatra se da je aktivna stvar koju sadrži povratić partenolid.
Zapisi o tradicionalnoj upotrebi povratića govore o njegovim povoljnim učincima na ženske tegobe, kod reumatskih bolova i glavobolje. U grčkoj medicinskoj literaturi spominje se kao sredstvo za ublažavanje menstrualnih tegoba i upala, a herbalisti u Velikoj Britaniji koristili su ga kod pojave groznice, reumatizma i drugih bolova.
Najčešće se koristi kao odličan lek protiv migrene i glavobolje. Delovanje ove lekovite biljke dokazano je u nekoliko kliničkih ispitivanja. Pročitaj sve

Bol u dojkama

Bol u dojkama je veoma česta pojava kod žena. Medicinski termin za ovu pojavu je mastodynia ili mastalgija.Bol u dojkama Bol se može pojaviti u različitima fazama života žene. Jačina i lokalizacija bola je različita. Može imati karakter tupog bola, oštrog probadajućeg, pulzirajućeg , stalnog bola. Može se osećati samo u jednom delu dojke, u predelu bradavice, u celoj dojci, u jednoj ili obe dojke , u predelu pazuha.

Različiti su uzroci bola, ali nekada ovaj bol dovodi do  straha kod žena i to im remeti svakodnevni život. Obično se žene plaše od raka dojke. Najčešće bol vremenom prestaje. Najveći procenat bola u dojkama je vezan za menstruaciju on se pojača pre i nestaje nakon menstruacije.

Premenstrualna osetljivost u dojkama je izražena kod žena koje koriste hormonsku terapiju. Tkivo dojke je osetljivo na hormone zato je pred menstruaciju zbog povećane koncentracije hormona-estrogena ono osetljivije.
Žlezdano tkivo dojke pod uticajem hormona buja , a nakon menstruacije pada koncentracija hormona i smanjuje se otok tog tkiva, a samim tim i bol u dojkama. Ponekad su dojke osetljive i tokom cele menstruacije.

Uticaj hormona dovodi i do uvećanja dojki , ponekad se mogu napipati i čvorići. Pročitaj sve

Disfunkcija menstrualnog ciklusa kod sportiskinja

Tokom poslednjih nekoliko decenija sve veći broj žena svih uzrastaDisfunkcija menstrualnog ciklusa kod sportiskinja učestvuje u sportskim aktivnostima, podjednako rekreativno ili takmičarski. Većina devojaka i žena izvlače značajne dobrobiti iz redovnih fizičkih aktivnosti. One mogu ostvariti iste efekte pri treniranju kao i muškarci, kao što su smanjenje krvnog pritiska, niži puls i poboljšan kapacitet disanja, kao i smanjen procenenat telesnih masnoća. Ove promene pomažu pri borbi protiv ateroskleroze i bolesti srca. Osim toga, vežbe sa tegovima čine kosti jakim i zdravim. Raniji mitovi o štetnim posledicama prekomernog vežbanja na ženski reproduktivni sistem su u velikoj meri raspršeni. Međutim, sportisti, roditelji, treneri i lekari, trebali bi da budu svesni koje bi vežbe mogle potencijalno prouzrokovati disfunkciju menstrualnog ciklusa.
Početak menstrualnog ciklusa (menstruacije) se dešava sa oko 12.5 godina, uporedo sa razvijanjem grudi i stidnih dlačica (sekundarnih polnih karakteristika) što se obično dešava dve ili tri godine ranije. Normalan menstrualni ciklus se odvija u intervalu između 21 i 35 dana sa prosekom od 28 dana.

Menstrualni tok obično traje oko 3 do 5 dana. Prvi dan menstrualnog krvarenja označava početak folikularne faze. Početkom ove faze nivo ženskih hormona estrogena i progesterona u krvi je nizak. Prelaskom u drugu polovinu folikularne faze sekret estrogena raste do maksimuma, neposredno pre ovulacije. Ovulacija se obično dešava oko sredine ciklusa (između 13 do 15 dana), iako stres i niz drugih faktora može da dovede do toga da ovulacija bude odložena ili da izostane.Lutealna faza traje od ovulacije do početka sledeće menstruacije, obično oko 14 dana. Ova faza takođe može da bude pod uticajima spoljašnjih faktora. Nivo estrogena i dalje je visok, iako ne toliko visok kao neposredno pre ovulacije i progesteron se takođe povećava. Ovi reproduktivni hormoni mogu takođe prouzrokovati neke fiziološke i psihološke simptome, koje ćemo kasnije opisati. Ako ne dođe do implantacije oplođene jajne ćelije u matericu, nivo hormona opada i dovodi do prolivanja obloga materice (endometrijuma) u vidu menstrualnog toka i ciklus počinje ponovo.

Do redovnog ovulatornog  menstrualnog ciklusa dolazi samo ako regularne povratne informacije sistema koji uključuje hipotalamus, hipofizu i jajnike funkcionišu kako treba.Pored toga materica i reproduktivni organi moraju biti netaknuti.
Kod žene se smatra da ima primarnu amenoreju ako nije dobila menstruaciju do 16 godine ili nisu počele da joj se razvijaju grudi i stidne dlačice do 14 godine.Kod nekih žena može doći do kašnjenja menstracije zbog genetike, pogotovo ako se majka kasno razvila.

Pročitaj sve

Nekontrolisano mokrenje kod žena

Postoje različite “trening” metode za jačanje mišića karličnog dna u cilju lečenja stres inkontinencije. Postoje različite vežbe stezanja i opuštanja mišića.Nekontrolisano mokrenje Jedna od tih metoda je i ubacivanje vaginalnih konusa sa progresivno rastućom težinom, gde žena stezanjem mišića vagine i karličnog dna pokušava da zadrži taj konus unutar vagine i tako jača mišiće. Ova metoda je pokazala dobre rezultate u lečenju stres inkontinencije.

Druga metoda, takođe neooperativna, čiji rezultati još nisu dovoljno ispitani sastoji se u stimulacij mišića preko elektroda koje se uvode u vaginu ili se lepe na kožu perineuma.
Postoje takođe i sistemi koji pomoću magnetnog polja deluju na ove mišiće. Pacijentkinje sede na posebnoj stolici koja u unutrašnjosti generiše magnetno polje i tako deluje na mišiće karličnog dna.

Vaginalni konusi ili popularno nazvane “vaginalne šišarke” služe za jačanje oslabljenih mišića dna karlice. Mišići karličnog dna, kao i svi drugi mišići mogu se ojačati treningom i fizičkim vežbanjem.

Ovo bi najbolje bilo raditi kao prevenciju dok još ne dođe do problema, ali ako je već došlo vežbe pomažu da se zaustavi proces.

Vežbe se mogu raditi tokom trudnoće, a nakon trudnoće pomažu da se proces regeneracije i oporavka mišića ide mnogo brže. Često žene nakon porođaja opisuju to stanje kao da više “ne osećaju” mišiće karličnog dna, ovo vežbanje sa konusima je korisno i kad ne osećate te mišiće jer ih mehanizmom povratnog refleksa ojačavaju. Posebnu korist od ove vrste vežbanja imaće žene u perimenopauzi jer ovakva gimnastika mišića sprečiće spad bešike i materice, nekontrolisano i nevoljno mokrenje pri kašljanju i kijanju itd.

Pročitaj sve

Tamponi ili ulošci

Priča o tamponima  zbog kojih su neke žene imale tzv. toksični šok nije prošlost.Tokom leta u primorskim gradovima žene veoma često  koriste tampone da bi se kupale u moru.Sindrom toksičnog šoka
Tamponi su idealna zamena za uloške dok borave na moru jer se mogu kupati bez ograničenja.
Zbog toplote i vlažnosti u vagini na tamponima se brzo i lako razmnožavaju mikroorganizmi, pa je povećan rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka.

ZATO : Birajte tampone proverenih proizvođača i menjajte ih čim izađete iz vode. Do šoka dolazi kada bakterija Staphilococcus auerus oslobodi otrov koji se širi putem krvi. Ovaj sindrom je redak, ali opasan. Polovina svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone.
Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo za ginekologiju, iako se najčešće vezuje za upotrebu tampona. Srećom, mogućnost za nastanak ovog ozbiljnog poremećaja je vrlo mala, posebno ukoliko se tamponi koriste pravilno.

Upravo zbog toga ih treba često menjati, najbolje svaka tri sata. Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.