Online shop

Hormoni

Tuga, razdražljivost, eurofija, posebno nedelju dana pred menstruaciju, povezani su sa pojačanim lučenjem hormona. Evo i nekoliko dokaza da hormone stvarno možemo kriviti za mnogo toga. Estrogen, progesteron i drugi reproduktivni hormini menjaju se u ženskom telu ceo mesec i tako utiču na raspoloženje i težinu, ali i na rizik od raka dojke.

Hormoni i raspoloženje
Otprilike nedelju dana pre ciklusa pojačano lučenje hormona estrogena i progesterona može uticati na raspoloženje i osetljivost. Kod nekih žena je promena raspoloženja jedva uočljiva, dok kod drugih dama to razdoblje ume da bude poprilično stresno. Da biste umanjili učinak hormona na ponašanje, počnite sa vežbama. Dok vežbate izlučuje se endorfin, koji popravlja raspoloženje. Međutim, ako se nalazite između tri i osam posto žena koje imaju jače izražen predmenstrualni sindrom, ni treninzi vam neće pomoći. Tipični simptomi izraženog PMS-a su depresivno raspoloženje, nervoza, glavobolje, razdražljivost i umor. Ukoliko ste se prepoznali u ovim simptomima, potražite savet doktora koji će vam reći na koji ih način možete umanjiti. Svakako bi bilo dobro da izbegavate nikotin i alkohol koji stanje neraspoloženja mogu samo pogoršati.

Hormoni i rizik od raka dojke
Estrogen podstiče rast grudi, na čemu su žene vrlo zahvalne kada su u pubertetu, ali on ujedno i kod obolelih utiče na rast ćelija raka. Poslednja istraživanja pokazuju da hormonalna terapija, koja se daje ženama posle menopauze, povećava rizik od raka dojke, ali samo kod žena koje su i pre koristile tu terapiju. Konačna presuda, međutim, nije donesena za kontraceptivnu pilulu. Neka istraživanja su pokazala da nema nikakve opasnosti, dok druga ukazuju na porast od 20 do 50 posto rizika od raka dojke kod žena koje koriste oralnu kontracepciju.

Hormoni i težina
Ne možete kriviti hormone za višak kilograma ako zaista puno jedete i malo se krećete. Ipak, istina je da možete zadržati 0,5 – 1,5 l vode u telu dve nedelje pre ciklusa. Neke žene zadržavaju i do pet litara vode. Na sreću, to povećanje težine je privremeno. Normalni ciklusi nisu odgovorni za kilograme koji se nakupljaju trajno. Kako biste smanjili zadržavanje vode u telu tokom tog perioda, jedite manje slanu hranu i uzimajte 1 000 mg kalcijuma nedelju dana pre ciklusa. Druga povezanost hormona i težine odnosi se na estrogen i progesteron. Naime, kada dođe do smanjenog lučenja tih hormona, možete osetiti veliku želju za hranom, a posebno za slatkišima.

 

Hormoni i menstruacija
Hormoni kontrolišu svaki deo ženskog ciklusa. Iako nisu sve žene iste, zdrav ciklus traje između 21 i 35 dana. Ne ignorišite izostanak menstruacije! Ukoliko je ona neredovna, prekontrolišite krvnu sliku. Nepravilna menstruacija može biti znak neravnoteže hormona, koja može biti pokazatelj da štitasta žlezda ne radi dobro. Osim toga, njen izostanak možda ukazujena to da imate policistične jajnike koji u telu proizvode previše muških hormona, a oni sprečavaju nastanak mesečnice. Međutim, i nešto sasvim uobičajeno moglo bi da utiče na vaš ciklus. Reč je, naravno, o stresu, kojem smo svi izloženi.

Hormoni i libido
Hormoni nisu jedni pokretači seksualne želje, ali svakako na nju utiču tokom a posebno sredinom ciklusa. Povišen nivo estrogena i testosterona podstiče želju za seksom. To je prirodan način na koji telo govori da žena ima ovulaciju. Hormoni takođe utiču i na odabir partnera. Neka istaživanja su pokazala da žene tokom ovulacije pokazuju više interesa za jake i stabilne muškarce, dok su u ostalom periodu sklonije muškarcima sa blažim temperamentom.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Hiperaktivno dete – sindrom „malog Perice”

  • STRES

  • Ljubav, pljusak i pljeskavice

Slični postovi

Hormon DHEA pomaže ženama da zatrudne?

Hormon trudnoće i njegovo dupliranje

Analiza hormonskog statusa

1 komentara:

  • Stefana
    29.10.2018.

    Ok , a hormoni i rad srca pre menstruacije, posle trudnoće i porođaja ?????!!!!takodje i krvni pritisak? Je li, pa napišite članak i o tome!

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.