Ranice na grliću materice

Iako se u našem narodu često može čuti podatak o postojanju „ranice na grliću materice“, taj termin je neadekvatan, jer ne odgovara istini on procesu koji se odvija na grliću i često nepotrebno plaši pacijenta. Spoljašnjost grlića materice i vagine je prekrivena pločastoslojevitim epitelom, koji je u zdravom stanju ružičaste boje. Unutrašnjost grlića i uterusa je prekrivena cilindričnim epitelom, koji je intezivno crvene boje. Ova dva epitela čitavog života jedinke pokušavaju da se rašire i da prepokriju jedan drugog. Njihovo širenje je uglavnom uslovljeno prisustvom određenog pH faktora (kiselost sredine), a njihova idealna granica je spoljašnji otvor grlića.

Međutim, u raznim životnim  dobima i pod dejstvom raznih faktora može doći do širenja cilindričnog („unutrašnjeg“, „uterusnog“, „crvenog“) epitela, van spoljašnje ivice grlića i on tada postaje vidljiv prilikom pregleda kao crvena „fleka“ oko otvora grlića, koja zahvata manju ili veću površinu spoljašnjosti grlića. Ovo je još uvek fiziološko stanje, ne predstavlja bolest i ne zahteva nikakvo lečenje.

Ali pojava ovog epitela gde mu „mesto nije“, predstavlja predispoziciju za lakše naseljavanje virusa, bakterija, hlamidija, mikoplazmi i gljivica, i može predstavljati žarište infekcije. Tada je naziv „ranica“ prikladan, jer označava zapaljenje i oštećenje tkiva. Dugotrajno prisustvo infektivnog agensa i pokušaji ćelija da se odbrane i odstrane infekciju, može napraviti niz poremećaja na ćelijama grlića, koji zahtevaju lečenje.

Danas je dokazano da prisustvo određenih virusa (tkv. onkogeni virusi) može potencirati razvoj karcinom ćelija grlića. Karcinom grlića je najčešći karcinom kod žena u generativnom dobu. U uslovima savremene ginekologije, on predstavlja 100% izlečivu bolest, ako se otkrije i leči na vreme. Kada se prilikom ginekološkog pregleda otkrije „crvena fleka“, potrebno je uraditi niz dijagnostičkih testova koji mogu da izoluju uzročnika i da ukažu na prisustvo i težinu oboljenja. Nalaz vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa, bojenje ćelija grlića po Papanikolau i kolposkopija mogu da sa velikom sigurnošću postave dijagnozu. U nekim slučajevima potrebna je biopsija (uzimanje komadića tkiva) grlića. Zavisno od nalaza testova, i lečenje je različito. Najčešće je dovoljno antibioticima suzbiti infekciju i spontano dolazi do smirivanja promena na grliću.
Kod upornih infekcija, potrebno je lečiti i partnera i tragati za uzrocima ponavljanih infekcija. Primena EKT (elektrokoagulacija) može ubrzati lečenje i vratiti ravnotežu između ta dva epitela. U težim slučajevima upala ili kada se dijagnostikuje karcinom, potrebno je operativno ukloniti deo ili ceo grlić (konizacija).

U svakom slučaju, nalaz „ranice“ na grliću zahteva redovne odlaske kod ginekologa, adekvatnu dijagnostiku i lečenje, jer su ti postupci lako dostupni svakom pacijentu, uglavnom bezbolni i minimalno traumatični, a dobrobit za zdravlje ogromna.

Autor: Dr. Zoran Roško ginekolog-akušer  (Zdravstveni centar Zaječar)
Izvor: Časopis Ordinacija

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.