Online shop

Bol u dojkama

Bol u dojkama je veoma česta pojava kod žena. Medicinski termin za ovu pojavu je mastodynia ili mastalgija.Bol u dojkama Bol se može pojaviti u različitima fazama života žene. Jačina i lokalizacija bola je različita. Može imati karakter tupog bola, oštrog probadajućeg, pulzirajućeg , stalnog bola. Može se osećati samo u jednom delu dojke, u predelu bradavice, u celoj dojci, u jednoj ili obe dojke , u predelu pazuha.

 

Različiti su uzroci bola, ali nekada ovaj bol dovodi do  straha kod žena i to im remeti svakodnevni život. Obično se žene plaše od raka dojke. Najčešće bol vremenom prestaje. Najveći procenat bola u dojkama je vezan za menstruaciju on se pojača pre i nestaje nakon menstruacije.

 

Premenstrualna osetljivost u dojkama je izražena kod žena koje koriste hormonsku terapiju. Tkivo dojke je osetljivo na hormone zato je pred menstruaciju zbog povećane koncentracije hormona-estrogena ono osetljivije.


Žlezdano tkivo dojke pod uticajem hormona buja , a nakon menstruacije pada koncentracija hormona i smanjuje se otok tog tkiva, a samim tim i bol u dojkama. Ponekad su dojke osetljive i tokom cele menstruacije.

 

Uticaj hormona dovodi i do uvećanja dojki , ponekad se mogu napipati i čvorići.

 

Osim hormona bol u dojkama može da nastane i kod: različitih upalnih procesa u dojkama, cisti i fibroadenoma, povreda, uvećanja dojki kod gojaznosti, nošenja grudnjaka koji je neodgovarajuće veličine, uzimanja lekova, bolesti kože, mišiča..uzimanja previše slatkiša, kofeina iz kafe, čaja, kole, energetskih napitaka.

 

Treba još jednom naglasiti da bol u dojkama ne znači da postoji rak dojke, ali bol je signal koji nam šalje organizam da se nešto dešava u tkivu organa u kojem se javlja bol.

 

Potrebno je obaviti lekarski pregled , ultrazvučni pregled dojki, mamografiju ukoliko je predloži lekar i druga ispitivanja.

Savet za bolne dojke :


• pravilna ishrana sa smanjenim unosom slatkiša, kofeina, energetskih napitaka,
• izbjegavanja pušenja ,
• izbegavanja povreda dojki,
• nošenja adekvatnih grudnjaka,
• upotreba  pregesteronskih krema koje mogu smanjiti bolove.

 

Preuzeto sa:  DrFeko.com

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Avent jednokratni tuferi za grudi 30 komada ( SCF254/30 )

  • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START SMALL 18/602

  • Avent Via šolje - sa poklopcima i adapterima za bebe (SCF618/10)

Slični postovi

Opuštenost grudi

Samopregled dojki

Pogrešan grudnjak uzrokuje glavobolju

Nega dojki pre i posle dojenja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.