Online shop

Crna čokolada je lekovita za ženska srca

Američki naučnici analizirali su podatke od oko 40 hiljada sredovečnih i starijih žena u Švedskoj i došli do zaključka da kod onih koje su jele crnu čokoladu jednom do dva puta nedeljno postoji 32 posto manja opasnost od zatajenja srca.


Čak ako se čokoladom počaste samo jednom do tri puta na mesec, taj rizik je 26 posto manji. Zatajenje srca stanje je u kojem oslabljuje mišić srca, što ga onesposobljuje da upumpava krv. Ova pogubna bolest može se razviti tokom vremena kao rezultat dugoročnog i nelečenog visokog krvnog pritiska.Murray Mittleman, direktor Kardiovaskularne epidemiologije pri Univerzitetu Harvard u državi Massachusetts, predvodio je ovu studiju. On ističe da je crna čokolada bogati izvor antioksidansa – flavonoida, koji mogu pomoći u sprečavanju rizičnog faktora zatajenja srca: “Iz drugih studija znamo da redovno konzumiranje čokolade može pomoći u kontroli krvnog pritiska i držati ga u ravnoteži”.Neki od prikupljenih podataka o crnoj čokoladi u Švedskoj uključivali su hospitalizacije i matične knjige umrlih između 1998. i 2006. godine. Murray Mittleman kaže da su žene uključene u studiju jele u proseku 20 do 30 grama crne čokolade nedeljno, što je oko pola do dve trećine standardne table čokolade.

 

Medutim, kod žena koje su konzumirale čokoladu svaki dan nije smanjen rizik od zatajenja srca, kaže Mittleman, i ističe da se na taj način nanese više štete nego koristi: “Prema našoj studiji, to je verovatno iz razloga što se ukupna količina kalorija drži uvek istom, uz konzumaciju velikih količina koje, navodno, potiču od druge vrste hrane koje bi mogle biti od veće koristi za organizam, poput svežeg voća i povrća”.

 

Naučnici kažu da se dobrobiti od čokolade za srčano zdravlje povezuju s velikom količinom kakaoa. Sve vrste švedske čokolade bogate su kakaoom. Murray Mittleman kaže da je poruka njegove studije jasna: nikad jesti previše i ne prečesto. On smatra da bi čokolada verovatno koristila i muškarcima, ali to tek treba dokazati drugom studijom.(Izvor: VOA News / www.klinfo.hr)

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Poslastice za dijabetičare

  • Hrana: Vaš čudesni lek

  • Najzdraviji recepti iz prirode za decu i mlade

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dojilja

Oprezno sa travama i lekovitim biljem

Mamini lekoviti dodiri

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.