Online shop

Samopregled dojki

I FAZA: U KUPATILU
Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

II FAZA: PRED OGLEDALOM
Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

III FAZA: PRED OGLEDALOM
Podižući polagano obe ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

IV FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Da bi najbolje pregledali levu dojku, legnite i postavite jastuk pod levu lopaticu i istovremeno podignite levu ruku iznad glave. To omogućva da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

V FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Prilikom pipanja leve dojke koristitite vrhove prstiju desne ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled desne dojke sa levom rukom.

VI FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru.

 

Izvor: onk.ns.ac.yu

 

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Bebine prve uspomene: Radosnica za devojčice

  • Knjiga velika pljačka mozga

  • Pravila roditeljstva

Slični postovi

Saveti za srećniji brak

Nega dojki pre i posle dojenja

Bol u dojkama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.