Online shop

Trudna posle trideset pete

Imam 40 godina i trudna sam. Koji su rizici trudnoće u kasnijim godinama?

Učestalost trudnoće kod žena u dvadesetim godinama sve je manja, a udvostručila se kod žena preko trideset pete. lako je još uvek mali broj žena koje rađaju u četrdesetim, ipak se, u novije vreme, i njihov broj udvostručio.


lako su danas rizici sve manji, oni ipak rastu sa godinama. Najveći reproduktivni rizik za ženu starije dobi jeste mogućnost da uopšte i ne zatrudni zbog smanjene plodnosti. Ako se to prevaziđe i žena ostane u drugom stanju, postoje veći izgledi da rodi dete sa Daunovim sindromom. Učestalost raste s godinama majke: u dvadesetim godinama na 10.000 beba rađa se jedno sa Daunovim sindromom, sredinom tridesetih se na 1.000 beba rode 3 takve bebe, a u četrdesetim 1 u 100.

 

Smatra se da se ovaj i drugi hromozomski poremećaji češće javljaju kod starijih žena, jer su i njihove jajne ćelije starije (svaka žena se rađa sa doživotnom zalihom jajnih ćelija), zatim zbog duže izloženosti dejstvu zračenja, lekova, infekcija, itd. Ipak, 25% slučajeva Daunovog sindroma su posledica poremećaja u očevoj spermi. Zasad se Daunov sindrom ne može sprečiti, ali je moguće postaviti dijagnozu u toku trudnoće. Ovo testiranje je danas rutinsko za sve trudnice preko 35 godina, kao i za one sa visokorizičnom trudnoćom.


Postoji i niz drugih rizika koji se povećavaju sa godinama trudnice. Trudnica preko četrdesete češće dobija visok krvni pritisak (naročito ako je gojazna), dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. Takođe, češća je pojava spontanih pobačaja (zbog starijih jajnih ćelija), preeklampsije, prevremenih porođaja (koji se često mogu sprečiti). Porođaj traje duže, teži je, ima tendenciju da se komplikuje i češća je primena carskog reza. Ipak, kod mnogih starijih trudnica ne bude problema zahvaljujući odličnoj kondiciji, redovnom vežbanju i zdravoj ishrani.


Otkrivanje urođenih anomalija moguće je još u trudnoći zahvaljujući velikom broju ispitivanja i dijagnostičkih testova, što znači da je moguće smanjiti rizik da će trudnica koja ima preko 35 godina nositi dete sa ozbiljnim urođenim anomalijama do nivoa koji postoji i kod mlađih zena. Primenom lekova i brižljivom medicinskom negom može se sprečiti prevremeni porođaj.


Same buduće mame koje imaju preko 35 mogu dosta toga da učine za sebe i svoju bebu vežbanjem, pravilnom ishranom i adekvatnom prenatalnom negom, tako da stvore istovetne uslove koje imaju i mlađe trudnice.


Ima li prednosti rađanje u kasnijim godinama?
Postoji teorija da žene koje spadaju u ovu vrstu su obrazovanije, zainteresovane za karijeru, bolje situirane, kasnije postaju i bolji roditelji, zahvaljujući zrelosti i stabilnosti. To što imaju toliko godina najverovatnije znači da su one najburnije iza njih, pa su manji izgledi da će ih sputavati to što su vezane za bebu. Prema jednoj studiji, ove majke bolje prihvataju ulogu roditelja, što je svakako velika prednost.


Za sve informacije i ptanja koja sebi postavljate, a vezana su za razvoj deteta, tegobama u trudnoći, potrebama u ishrani kao i merama predstrožnosti koje treba preduzeti u svakodnevnom životu, preporučujemo vam edukativnu enciklopediju Mali Larouse - Trudnoća, ovo delo, koje je ginekolog akušer dr An Teo priredila uz pomoć velike ekipe stručnjaka, jasno, jednostavno i konkretno odgovara na pitanja budućih roditelja. Knjigu možete poručiti u našoj internet prodavnici  Mama i Beba.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Kako deca osećaju

  • Bebine prve uspomene: Radosnica za devojčice

  • Knjiga Kako odgajati tinejdžere

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.