Online shop

Želite bebu? Prestanite pušiti!

Muškarci koji se žele smiriti i zasnovati porodicu trebali bi prestati pušiti, kaže nova studija. Uz brojne druge opasnosti duvana, istraživači su otkrili da su teški pušači dve trećine manje plodni od nepušača.

zelim bebu

 

Studiju je vodio dr. Lani Burkman, stručnjak za plodnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Buffalou kaže da pušenje ne uzrokuje neplodnost, ali da muškarci koji su teški pušači mogu dodati nekoliko godina uzaludnih pokušaja pre nego se dogodi željena trudnoća. "Njihova plodnost je drastično smanjena", kaže Burkman.

 

Studija, predstavljena na sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu, upoređivala je uzorke sperme 18 pušača sa sličnom skupinom muškaraca koji nikada nisu pušili. Kao deo ispitivanja, istraživači su podelili zaštitnu opnu koja pokriva žensko jajašce i stavili ih u posebnu laboratorijsku zdelicu. Uzorci sperme pušača testirani su na polovini opne jajašca, a uzorci nepušača testirani su na drugoj polovinii. Uspeh je ocenjen prema sposobnosti spermatozoida da se zalepe na spoljašljunu opnu.

 

U vremenu koje je potrebno da jajašca obave svoju "magiju", dve trećine uzoraka sperme pušača nije uspelo probiti spoljašljunu opnu jajašca, što dovodi do zaključka da pušači teže izazivaju oplodnju. Ukupno, muškarci koji puše 18 ili više cigareta dnevno najmanje dve godine imaju tek jednu četvrtinu snage oplodnje koju imaju nepušači. Oni koji su pušili manje imali su uzorke spreme koji su bolje funkcionisali, što dovodi do zaključka da muškarci ne moraju sasvim prestati pušiti da bi popravili svoje šanse za oplodnjom.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • Mima velika torba za mame camel (s1609-25)

  • Mima Zigi torba za mame olive green (s3401-10)

  • TORBA SMART TRIKE CHIC BEIGE MELANGE

Slični postovi

Pušenje i dojenje

Pušenje u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.